Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

"Απειλές για δηλητηρίαση/κακοποίηση ζώων"



Καθημερινά εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτα ζώα, αλλά και οι ίδιοι οι κηδεμόνες των "δεσποζόμενων" ζώων δέχονται απειλές για την ζωή των ζώων τους για διάφορους λόγους, όπως για το γαύγισμα, τις τρίχες κι άλλα πολλά. Ο Ν.4039/12, ως τροπ. και ισχύει, δεν προβλέπει σε κάποια από τις διατάξεις του κυρώσεις σε περίπτωση απειλής. Μόνο ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει υπό ευρεία έννοια την απειλή ως αδίκημα κι αυτό με τα άρθρα του 333 «Απειλή» και 190 «Απειλή διάπραξης εγκλημάτων». Πάμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Άρθρο 333-«Απειλή»
1. Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας τον με βία ή με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή...
2. ...
3. Για την ποινική δίωξη της πράξης της παραγράφου 1 απαιτείται έγκληση.

Άρθρο 190-«Απειλή διάπραξης εγκλημάτων»
Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί ότι θα διαπραχθούν εγκλήματα και δημιουργεί έτσι φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη ή με χρηματική ποινή. (ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ)

      Τα αδικήματα που στοχεύουν στην κακοποίηση/ θανάτωση/ δηλητηρίαση/ εκούσια πρόκληση βλάβης σε ζώα είναι κακουργήματα, διώκονται αυτεπαγγέλτως κατά το άρ. 16 του Ν. 4039/2012 και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρ. 20 και 21 του ιδίου Νόμου με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) έως εκατό (100) ευρώ, δηλαδή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, καθώς και με διοικητικό πρόστιμο 30.000€ για κάθε ζώο.
Αρχικά, το άρ. 333 διώκεται κατ΄ έγκληση, που σημαίνει ότι για να υποβάλει κάποιος μήνυση σε άλλον για απειλές, π.χ. ότι θα βάλει φόλα σε αδέσποτα, έπρεπε μέχρι πρότινος να καταβάλει και παράβολο των 50€, αλλά από 01/07/2019 τα παράβολα έχουν καταργηθεί για οποιοδήποτε αδίκημα. Εδώ, η απειλή που προκαλεί τρόμο/ ανησυχία, όμως, απευθύνεται προς ένα άτομο. Η απόπειρα απειλής είναι δυνατή. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση υποβολής μήνυσης, υποχρεούμαστε στην προσκόμιση αποδείξεων και επιπλέον μαρτυριών, ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της απειλής. 
Το άρ. 190 διώκεται αυτεπαγγέλτως, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται σε εκείνα που διώκονται κατ΄ έγκληση. Ωστόσο, από την ανάλυση του άρθρου προκύπτει ότι οι απειλές ότι θα διαπραχθούν πλημμελήματα/κακουργήματα, όπως η κακοποίηση/δηλητηρίαση ζώων που διώκεται ως πλημμέλημα ή/και κακούργημα, προκαλούν φόβο σε πολίτες. Εδώ, υπάρχει η διαφορά ότι η απειλή απευθύνεται σε περισσότερους του ενός πολίτες ή κάποια συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων, καθώς αντικείμενο του εγκλήματος είναι η ειρήνη των πολιτών. Επιπλέον, βλέπουμε ότι η πράξη αυτή μπορεί να τελείται και μέσω του διαδικτύου, όπως π.χ. οι απειλές σε διάφορες δημόσιες στο Facebook. Αρκεί, επίσης, η απειλή να αναφέρεται έστω και σε ένα πλημμέλημα/κακούργημα και όχι απαραίτητα σε περισσότερα. Επιπλέον, η απόπειρα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατή. Αυτονόητο ότι πρέπει να καταθέσουν ΟΛΟΙ οι παρόντες μάρτυρες.
Κατόπιν επικοινωνίας με την Εισαγγελέα Προσδιορισμού Αθηνών κα ΧΑΛΒΑ Βασιλική, συμφώνησε ότι οι μόνες διαφορές σε αυτές τις δύο περιπτώσεις είναι ότι τα δύο αδικήματα διώκονται ως εξής:
---Άρθρο 190-«Απειλή διάπραξης εγκλημάτων»
·         Αυτεπάγγελτα διωκόμενο
·         Φόβος σε περισσότερους του ενός ατόμων
·        Δεν καταβάλλεται παράβολο

---Άρθρο 333-«Απειλή»
·         Κατ΄ έγκληση
·         Τρόμος/ανησυχία σε ένα άτομο
·     Δεν καταβάλλεται παράβολο

Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου ότι πολλές από τις Αστυνομικές Αρχές δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του δεύτερου άρθρου! Πάντα απομένει η εξωδικαστηριακή διαδικασία συστάσεων, σύμφωνα με το ακόλουθο άρθρο "Διαδικασία συστάσεων-παραπόνων ή/και αναφοράς συμβάντων που δεν προβλέπεται μήνυση", ώστε να κληθεί ο εν λόγω, να γίνουν συστάσεις και καταγραφή στο Βιβλίο Αδικημάτων για τις απειλές. Η εν λόγω διαδικασία δεν σημαίνει μήνυση παρά μόνο συστάσεις και μέχρι εκεί.


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece"