Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

"Ο ακρωτηριασμός σε ζώα"


Επειδή συνεχώς στο διαδίκτυο συναντάμε χρήστες, οι οποίοι λόγω αναίτιας και βλακώδους πεποίθησης υποστηρίζουν ότι το να κόβεις τα αυτιά ή τηνττην ουρά του σκύλου σου «…δεν είναι και κάτι σοβαρό…», υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρ. 10 παρ.  1 του Ν. 2017/1992 (ΦΕΚ 31/τ. Α΄/27-2-1992) «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς»:
«1. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να απαγορευτούν και κυρίως:
α) το κόψιμο της ουράς
β) το κόψιμο των αυτιών
γ) η τομή των φωνητικών χορδών
δ) η αφαίρεση των νυχιών και των δοντιών.
2. Δεν πρέπει να επιτραπούν εξαιρέσεις, ως προς αυτήν την απαγόρευση παρά μόνο:
α) αν ένας κτηνίατρος κρίνει αναγκαία μία μη θεραπευτική επέμβαση είτε για λόγους κτηνιατρικούς, είτε προς όφελος ενός συγκεκριμένου ζώου.
β) για να εμποδίσει την αναπαραγωγή.
3. α. Οι επεμβάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων το ζώο θα υποστεί ή θα διακινδυνεύσει να αισθανθεί οδυνηρούς πόνους δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται παρά μόνο με αναισθησία και από έναν κτηνίατρο ή υπό τον έλεγχό του.
β) Οι επεμβάσεις, που δεν είναι αναγκαίο να γίνονται με αναισθησία, μπορούν να πραγματοποιούνται από αρμόδιο άτομο, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.»
            Επίσης, σύμφωνα με το άρ. 5 «Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς» παρ. 1 περ. ζ) του Ν. 4039/2012 :
«1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
ζ) να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες,…», καθώς επίσης και σύμφωνα με το άρ. 16 «Κακοποίηση των ζώων» παρ. α΄ ιδίου νόμου:
«α. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός
            Έτσι, σύμφωνα με το άρ. 20 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με παρ. 11(α) του άρ. 46 Ν. 4235/14 οι παραβάτες όλων των ανωτέρω διατάξεων των τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, καθώς και με διοικητικό πρόστιμο για την αποφυγή στείρωσης και τήρησης των οριζομένων στην περ. ζ) παρ. 1 του άρ. 5 με 300€ και για την παράβαση της παρ. 1 του άρ. 10 του Ν. 2017/1992 και άρ. 16 παρ. α΄ του Ν.4039/12 με 30.000€ για κάθε ζώο.
Οπότε προσέξτε τι λέτε και κυρίως τι κάνετε! Όλα τα ανωτέρω αδικήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως και για την επίσημη αναφορά τους στις Αρχές με σχετική υποβολή μήνυσης δεν απαιτείται παράβολο!

Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece".