Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Διαλεύκανση του τοπίου της "μήνυσης" & των παραβόλων


            Πολύ συχνά υφίσταται σύγχυση με τη λέξη «καταγγελία» και «μήνυση», ενώ είναι βέβαιο ότι και οι δύο χρησιμοποιούνται λανθασμένα, αλλά και χωρίς τη σωστή τους έννοια. Σύμφωνα με την «Αστυνομική Προανάκριση» (Τριανταφύλλου, 2008) ισχύουν τα εξής:
            Μήνυση: «Όταν λέμε μήνυση εννοούμε την ανακοίνωση-καταγγελία που γίνεται προς τις αρχές του κράτους για ένα έγκλημα που διαπράχθηκε (με πράξη, δηλαδή με κάποια ενέργεια ή με παράλειψη) που προβλέπεται και τιμωρείται από το Νόμο.»
Διευκρινίσεις: Έγκλημα είναι πράξη άδικη και καταλογιστή στο δράστη της, η οποία τιμωρείται από το νόμο (Άρ. 14 του Π.Κ.). Άρα, έγκλημα είναι οποιαδήποτε πράξη που τιμωρείται από το Νόμο και όχι αυτό που θεωρούμε ότι έγκλημα είναι κάτι βαρύ, όπως η ανθρωποκτονία ή ο βιασμός.
Επίσης, η καταγγελία (ΔΕΊΤΕ), όπως έχει αναφερθεί ξανά, είναι η ανακοίνωση στις αρχές για την τέλεση ενός εγκλήματος, δηλαδή περιλαμβάνεται εντός της έννοιας της μήνυσης. Η μήνυση είναι καταγγελία, αλλά όχι απαραίτητα το αντίθετο.
            Η μήνυση ανάλογα με την προέλευση της διακρίνεται σε δημόσια και σε ιδιωτική.  
  • Δημόσια μήνυση ονομάζεται εκείνη η οποία γίνεται από δημόσιο υπάλληλο (π.χ. Αστυνομικό) για έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα.  
  • Ιδιωτική μήνυση ονομάζεται εκείνη η οποία γίνεται από ιδιώτη που δεν είναι άμεσα παθών για έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή ο Α άνδρας χτύπησε την Β γυναίκα του με την οποία μένουν μαζί κι εγώ ο Γ γείτονας είδα το περιστατικό και πήγα στην αρχή και το κατέθεσα ενόρκως, δηλαδή έκανα ιδιωτική μήνυση, καθώς τα αδικήματα περί ενδοοικογενειακής βίας, διώκονται αυτεπαγγέλτως.
            Έγκληση είναι η προαιρετική καταγγελία κάποιας αξιόποινης πράξης που γίνεται προς την αρχή από τον ίδιο τον παθόντα ή τον νόμιμο αντιπρόσωπό του. Με έγκληση διώκονται 38 αδικήματα, μεταξύ των οποίων η απλή σωματική βλάβη, η εξύβριση, η δυσφήμηση ή η συκοφαντική δυσφήμηση, η απειλή, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας, η αυτοδικία, κλπ.
            Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και το άρθρο 42 παρ. 4 «Ο μηνυτής, κατά την υποβολή της μήνυσης ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής, καταθέτει, με ποινή το απαράδεκτο αυτής, παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού εβδομήντα (70) ευρώ…», ενώ σύμφωνα με το άρ. 46 παρ. «Ο εγκαλών κατά την υποβολή της έγκλησης, για τα απολύτως κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής καταθέτει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού πενήντα (50) ευρώ.», τα οποία μέχρι και πριν την τροποποίηση του Κώδικα, με το Ν. 4446/22-12-2016, ήταν ταυτόσημα, δηλαδή εκατό -100- €.

Ωπ! Τι γίνεται τώρα εδώ;! Γίνεται μόνο το εξής:
  • Για τα αυτεπάγγελτα διωκόμενα αδικήματα, ΔΕΝ καταβάλλεται παράβολο, όπως ορίζει και η υπ΄αριθμόν 6/2009 Γνωμοδότηση Εισ.Α.Π.
  • Η παρ. 4 του άρ. 46 του Κ.Π.Δ., με το παράβολο των 70€ αναφέρεται μόνο στις περιπτώσεις που ο μηνυτής δεν είναι ο άμεσα παθών, δηλαδή Π.χ. πηγαίνει πολίτης στο Α.Τ. και λέει «θέλω να καταθέσω μήνυση στον Α, διότι μπήκε στο σπίτι του γείτονά μου Β και του έκλεψε έναν υπολογιστή.». Επειδή η κλοπή διώκεται αυτεπαγγέλτως, αλλά ο μηνυτής ΔΕΝ είναι παθών, υποτίθεται ότι θα ζητηθεί παράβολο των 70€.
            Σε περίπτωση που κάποιος αστυνομικός σας ζητήσει παράβολο για υποβολή μήνυσης, τα αδικήματα για την προστασία των ζώων σύμφωνα με το Ν.4039/2012 και  με την υπ’ άριθμόν 1/13 με αρ.πρωτ.:1631 από 08/04/2013 Εγκύκλιο του Εισ.Α.Π διώκονται αυτεπαγγέλτως και δεν καταβάλλεται παράβολο δημοσίου.

Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στην ομάδα, σελίδα & blog Report animal abuse - Καταγγελίες για κακοποίηση ζώων