Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε θεάματα και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις-Νομοθεσία/Κυρώσεις


Κατά τις γιορτινές περιόδους (Απόκριες, Πάσχα, Χριστούγεννα, κ.α.,) αλλά κι ανεξαρτήτως αυτών μπορεί να λαμβάνουν χώρα καλλιτεχνικές, παραδοσιακές ή άλλου είδους εκδηλώσεις και θεάματα (πανηγύρια, τσίρκα, επιδείξεις, κλπ.), όπου κάθε είδους ζώο χρησιμοποιείται συνήθως με σκοπό την ψυχαγωγία ή το οικονομικό κέρδος, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο σκοπό.
Παρακάτω παρατίθεται το άρθρο 12 του Ν. 4039/2012 ως τροπ. με άρ. 46 του Ν. 4235/2014, σύμφωνα με το οποίο τιμωρείται κάθε ανάλογη χρήση ζώου κι επισύρει φυλάκιση μέχρι δύο -2- έτη, με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και επιπλέον διοικητικό πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, ανάλογα με την παράβαση.
Σε περίπτωση που εντοπίσετε ανάλογη δραστηριότητα θα καλείτε άμεσα στο «100» ή στο τοπικό Α.Τ. και θα αναμένετε περιπολικό, δηλώνοντας ότι αναμένετε να υποδείξετε σχετικά, θα μεταβαίνετε κατόπιν στο Α.Τ. για να καταθέσετε, ώστε  να επιβληθούν οι ανάλογες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στους υπαίτιους. Υπενθυμίζεται ότι η παραβίαση των διατάξεων του άρ. 12 διώκεται αυτεπαγγέλτως και για τη σχετική υποβολή της μήνυσης δεν καταβάλλεται παράβολο δημοσίου (κατάργηση παραβολών γενικά με νέο Ποινικό Κώδικα). Τέλος, αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του άρθρου 12 είναι ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εκδίδει την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή πραγματοποίησης της εκδήλωσης (κατά το άρθρο 81 του ν. 3463/2006), οπότε η καταγγελία πρέπει να υποβάλλεται/κοινοποιείται κι εκεί. Σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων από τηλεοπτικό πρόγραμμα, θα πρέπει να ενημερωθεί, πλην της Δ/νσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. (genast@astynomia.gr) και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) (ncrtv@otenet.gr) και το τηλεοπτικό κανάλι που το προβάλλει.

Άρθρο 12
Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες
1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού.
2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους.
2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.».
3. Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση ζώων για οποιοδήποτε είδος μονομαχίας. Επίσης απαγορεύεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

Άρθρο 20
Ποινικές κυρώσεις
3. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 12 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

Άρθρο 21
Διοικητικές κυρώσεις



Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece-Καταγγελίες Κακοποίησης Ζώων Ελλάδας"
PAGE: https://www.facebook.com/reportanimalabusegreece/
BLOG: http://reportanimalabusegreece.blogspot.gr/