Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

«Απαγορεύονται τα σκυλιά στο πάρκο»…παράνομες πινακίδες σε πάρκα! Τι ισχύει στις παιδικές χαρές!


      Είναι σύνηθες φαινόμενο οι υπηρεσίες των Δήμων να τοποθετούν σε πάρκα αρμοδιότητας τους πινακίδες που αναφέρουν την απαγόρευση της εισόδου ζώων συντροφιάς και ειδικότερα, σκύλων, κάτι που αντίκειται στις ισχύουσες διατάξεις και αποτελεί παραβίαση τους.
      Ο Νόμος 4039/2012 σε συνδ. με το Ν. 4235/2014 δεν αναφέρει πουθενά στο σύνολο του ότι σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο δύναται να απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή κατοικίδιου ζώου. Καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δεν ενέχει θέση ανώτερη του Νόμου. Ο Νόμος υπερισχύει! Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οφείλουμε, συμμορφούμενοι προς το άρθρο 5 §1 περ. στ΄ & την § 3 Ν. 4039/12, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας, κατά τη διάρκεια του περιπάτου κι όταν εισερχόμαστε και κινούμαστε σε οποιοδήποτε πάρκο, να κρατάμε τον σκύλο κοντά μας, δεμένο με σταθερό κι όχι ελαστικό λουρί χειρισμού, καθώς επίσης να παίρνουμε τα κατάλληλα µέτρα, ώστε να µην εξέρχεται ελεύθερα από το χώρο της ιδιοκτησίας μας και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους. 
     Στις παιδικές χαρές ισχύουν άλλες διατάξεις, όπως η υπ’ αριθμόν 28492/2009 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 931/τ. B’/18-5-2009), η οποία τροποποιήθηκε με την υπ΄αριθμόν 27934/2014 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2029/τ. Β΄/25-7-2014) που αναφέρει στο άρ. 2 §3 ότι "Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει...Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους − συνοδούς ατόμων με αναπηρία".


    Σε πολλές ανάλογες πινακίδες, μνημονεύεται, όπως φαίνεται και στην ανωτέρω φωτογραφία, ο Ν. 3170/2003, για να δοθεί κύρος στην εν λόγω απαγόρευση, ο οποίος, ωστόσο, καταργήθηκε με το Ν. 4039/12, εκτός από την παράγραφο 6 του άρθρου 7 που αφορά «…την εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων.». 


     Οι Δήμοι, λόγω ανεπίτρεπτης άγνοιας, εξακολουθούν να θέτουν πινακίδες που απαγορεύουν την είσοδο σε ζώα συντροφιάς σε πάρκα. Συνοψίζοντας, οι αναφερόμενες πινακίδες σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους δεν ενδείκνυνται βάσει νομοθεσίας και είναι παράνομες.  


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece"