Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

"Οι περιορισμοί στη διατήρηση ζώων συντροφιάς σε οικίες-Ώρες κοινής ησυχίας"


Σύμφωνα με το άρ. 15 του Ν. 4830/2021, σχετικά με τη διατήρηση και τους περιορισμούς των ζώων συντροφιάς σε οικίες, ισχύουν τα κάτωθι:

Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόµενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία ...
Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο διαµερίσµατα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόµενων ζώων συντροφιάς σε κάθε διαµέρισµα (χωρίς να τίθεται περιορισμός ως προς το είδος και τον αριθμό τους) εφόσον:

  • α)διαµένουν στο ίδιο διαµέρισµα µε τον ιδιοκτήτη τους ή τον ανάδοχό τους,
  • β)δεν παραµένουν µόνιµα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαµερίσµατος,
  • γ)η παραµονή στα διαµερίσµατα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονοµικών διατάξεων και των αστυνοµικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας και
  • δ) αν πρόκειται για σκύλους και γάτες, αυτά να έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σηµανθεί, καταγραφεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας, με ενημερωμένα στοιχεία στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ΕΜΖΣ: Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
   Δεν µπορεί να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς µε τον κανονισµό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν. Με τον ίδιο κανονισμό µπορεί να περιορίζεται ο µέγιστος αριθµός των ζώων, που επιτρέπονται, στα τρία (3) ζώα ανά διαµέρισµα. (Δηλαδή, ο κανονισμός μπορεί να επιβάλει περιορισμούς μόνο για σκύλους και γάτες, ήτοι μόνο 2 σκύλοι ή μόνο 2 γάτες ή 1 σκύλος & 1 γάτα.)
Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, που έχουν σηµανθεί και καταχωρηθεί νοµίµως και φέρουν βιβλιάριο υγείας, στις µονοκατοικίες µε την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής µεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονοµικές διατάξεις και οι αστυνοµικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας. (Εδώ, δεν προβλέπεται κανένας περιορισμός ως προς τον αριθμό των ζώων που διατηρούνται ή τους χώρους διατήρησης αυτών.)
Επιτρέπεται η διαβίωση ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας και δη στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας και υφίσταται η οµόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.
Οι ανωτέρω αριθµητικοί περιορισµοί ισχύουν ΜΟΝΟ για σκύλους και γάτες. Για τα λοιπά ζώα συντροφιάς, πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
Η παραβίαση των εν λόγω διατάξεων τιμωρείται με 500€ διοικητικό πρόστιμο ανά ζώο, σύμφωνα με τον Ν. 4830/2021 άρ. 35 περ. 26.
Ο μισθωτής/ενοικιαστής οφείλει να ενημερώσει τον εκμισθωτή/ιδιοκτήτη, εφόσον έχει υπογράψει συμβόλαιο που έχει όρο απαγόρευσης διατήρησης ζώων συντροφιάς.

Επομένως
  • Κανείς δεν μπορεί να σου απαγορεύσει να έχεις κατοικίδιο ζώο σε οικία.
  • Για πολυκατοικίες, εφόσον υπάρχει κανονισμός και τηρείς τις προϋποθέσεις, μπορείς να έχεις το πολύ τρία από αυτά.
  • Στις μονοκατοικίες, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ως προς τον αριθμό και τους χώρους διατήρησης, εφόσον τηρείς τις προϋποθέσεις.

 Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:
  • Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
  • Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
  • Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου.
  • Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.
Για περισσότερα σχετικά με τις ώρες κοινής ησυχίας και τη διατάραξη δείτε "Διατάραξη ησυχίας-Οχλήσεις περιοίκων για γαβγίσματα σκύλων".


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece"