Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Το αρχαίο παγανιστικό έθιμο της "περιστροφής του σκύλου" στο χωριό Mπροντιλόβο της Bουλγαρίας



Η διαδικτυακή σελίδα «Ιn the Now» την 30/11/2016 έκανε γνωστό ένα αποκρουστικό αρχαίο και παγανιστικό έθιμο που λάμβανε ελεύθερα χώρα στο χωριό Brodilovo της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, κάθε 6η Μαρτίου κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονταν γύρω από ένα μικρό ποτάμι, ονόματι Veleka, στο εν λόγω χωριό και έστηναν με ψηλά δοκάρια μία αυτοσχέδια «κρεμάλα». Τα δοκάρια επικοινωνούσαν μεταξύ τους με χοντρό σχοινί, ενώ από το μέσο του σχοινιού κρεμόταν ένα περιστραμμένο  σχοινί και στο τέλος του υπήρχε μία θηλιά. Ο σκύλος τοποθετούνταν με το σώμα του στην θηλιά και κρατούνταν από τον κορμό του, όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο. Περιστρεφόταν με μεγάλη ταχύτητα στον αέρα μέχρι να ξετυλιχτεί το σχοινί και κατόπιν έπεφτε στον κρύο νερό ζαλισμένο, ενώ αναφέρεται από κατοίκους της περιοχής ότι πολλοί σκύλοι έχουν παλιότερα πνιγεί. Το εν λόγω τελετουργικό συνοδευόταν από πολλά γέλια, επευφημίες και πυροβολισμούς.
Ωστόσο, μετά από κινητοποιήσεις τοπικών ακτιβιστών και οργανισμών και μετά από πιέσεις της Ευρώπης, το έθιμο απαγορεύτηκε το 2006 από τον Δήμαρχο του Tsarevo Βουλγαρίας. Ωστόσο, το Φεβρουάριο του 2012 ακτιβιστές μετέβησαν στις όχθες του ποταμού ώστε να ελέγξουν εάν το έθιμο συνεχίζεται και τηρούνται οι οδηγίες των Αρχών. Τις επόμενες μέρες διαπίστωσαν ότι πλέον οι σκύλοι ριχνόταν στο νερό με τα χέρια και περνούσαν στην απέναντι όχθη. Λέγεται ότι το έθιμο συνεχίζεται με τον αρχικό τρόπο ακόμη σε απομακρυσμένα χωριά της Βουλγαρίας. Η σελίδα Report Animal Abuse έχει αποστείλει σχετική επιστολή στις Αστυνομικές Αρχές της Βουλγαρίας, ώστε να διευκρινισθεί το γεγονός. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ (ΠΡΟΣΟΧΉ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ):
 
Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος
Αστυνομικός
Ψυχολόγος (BSc in Psychology,
MSc in Clinical & Community Psychology,
C.A. in Origins of Crime, in Animal Behaviour & Welfare and in Veterinary)

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στην ομάδα, σελίδα & blog Report animal abuse - Καταγγελίες για κακοποίηση ζώων