Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ερώτημα προς την Περιφέρεια Αττικής για τις πινακίδες απαγόρευσης σκύλων σε δημόσιους χώρους


Προς την Περιφέρεια Αττικής και το Νομικό Τμήμα αυτής απεστάλη ερώτημα με σχετική επιστολή από τη σελίδα Report animal abuse - Καταγγελίες για κακοποίηση ζώων προς γνωστοποίηση της τυχόν ισχύουσας νομοθεσίας για την τοποθέτηση πινακίδων που αφορούν την απαγόρευση εισόδου κατοικίδιων, ήτοι σκύλων, σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, εξωτερικούς χώρους γηπέδων, χωρίς να αναφέρομαι στις παιδικές χαρές, όπου το νομοθετικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο [υπ’ αριθμόν 28492/2009 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 931/τ. B’/18-5-2009), η οποία τροποποιήθηκε με την υπ΄αριθμόν 27934/2014 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2029/τ. Β΄/25-7-2014) που αναφέρει στο άρ. 2 §3 ότι "Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει...Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους − συνοδούς ατόμων με αναπηρία"], χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο, όπου αυτό προβλέπεται.
Ο Νόμος 4039/2012 σε συνδ. με το Ν. 4235/2014 δεν αναφέρει πουθενά στο σύνολο του ότι σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο δύναται να απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή κατοικίδιου ζώου σε αυτούς του χώρους. Καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δεν ενέχει θέση ανώτερη του Νόμου. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οφείλουμε, συμμορφούμενοι προς το άρθρο 5 §1 περ. στ΄ & την § 3 Ν. 4039/12, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας, κατά τη διάρκεια του περιπάτου κι όταν εισερχόμαστε και κινούμαστε σε οποιοδήποτε πάρκο, να κρατάμε τον σκύλο κοντά μας, δεμένο με σταθερό λουρί χειρισμού, καθώς επίσης να παίρνουμε τα κατάλληλα µέτρα, ώστε να µην εξέρχεται ελεύθερα από το χώρο της ιδιοκτησίας μας και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100€.


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος
Αστυνομικός
Κλινικός Ψυχολόγος (BSc in Psychology,
MSc in Clinical & Community Psychology,
C.A. in Origins of Crime, in Animal Behaviour & Welfare and in Veterinary)

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στην ομάδα, σελίδα & blog Report animal abuse - Καταγγελίες για κακοποίηση ζώων