Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

"Η διαδικασία υιοθεσίας & αλλαγής ιδιοκτησίας ζώων συντροφιάς"


Ποιες ενέργειες ακολουθούνται εάν ανευρεθεί ένα ζώο συντροφιάς στον δρόμο; (Εγκύκλιος 569/90358 από 26/06/2018 του ΥΠ.Α.Α.Τ.)
            Ένα ζώο που ανευρίσκεται στο δρόμο, είναι δυνατό:
  • να ανήκει σε κάποιον ιδιοκτήτη και να έχει βρεθεί πριν ή μετά την εμπρόθεσμη (εντός 5 ημερών) δήλωση της απώλειάς του,
  • να ανήκει σε κάποιον ιδιοκτήτη ο οποίος το έχει εγκαταλείψει,
  • να ανήκει σε κάποιον ιδιοκτήτη ο οποίος δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε το ζώο να μην εξέρχεται ελεύθερα από το χώρο ιδιοκτησίας του,
  • να έχει προσωρινό κάτοχο τον Δήμο και να έχει επανενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον, στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων,
  • να μην ανήκει σε κανένα φυσικό/νομικό πρόσωπο και να μην έχει περισυλλεγεί από το Δήμο, στο πλαίσιο διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. 

Όταν ένας πολίτης βρει ένα ζώο συντροφιάς στο δρόμο απευθύνεται στο Δήμο, στα διοικητικά όρια του οποίου βρέθηκε το ζώο ή εναλλακτικά σε κάποιον ιδιώτη κτηνίατρο. Ο πιστοποιημένος κτηνίατρος του Δήμου ή ο πιστοποιημένος ιδιώτης κτηνίατρος, ελέγχει εάν το ζώο φέρει ηλεκτρονική σήμανση και εάν είναι καταγεγραμμένο στη ΔΗΒΔ. Αν ο ιδιοκτήτης του ζώου ανευρεθεί, το ζώο επιστρέφεται σε αυτόν.
Αν ανευρεθεί ότι προσωρινός κάτοχος του ζώου είναι ο Δήμος, το ζώο επανεντάσσεται στο περιβάλλον, στο οποίο βρέθηκε, εφόσον δεν είναι άρρωστο ή τραυματισμένο. Σε περίπτωση που είναι άρρωστο ή τραυματισμένο ενημερώνεται ο Δήμος για να αναλάβει την περίθαλψή του.
Αν δεν ανευρεθούν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ζώου ή το ζώο δε φέρει ηλεκτρονική σήμανση, παραδίδεται στο Δήμο, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην περιοχή ευθύνης του».
«Η αρμοδιότητα της περισυλλογής και της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ασκείται αποκλειστικά από τους Δήμους και τους συνδέσμους Δήμων. Ωστόσο, είναι δυνατό η αρμοδιότητα αυτή να ασκείται και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία για τον σκοπό αυτό με τον αρμόδιο Δήμο. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται από φιλοζωικό σωματείο ή ένωση, δυνάμει της ανωτέρω έγγραφης συμφωνίας, καταγράφονται στη ΔΗΒΔ με προσωρινό κάτοχο το Δήμο».
Στις περιπτώσεις αδεσπότων ζώων συντροφιάς που προσκομίζονται από «φερόμενο ως ιδιοκτήτη» ο οποίος δεν εκπροσωπεί φιλοζωικό σωματείο που έχει έγγραφη συμφωνία με το Δήμο, ο ιδιώτης κτηνίατρος προκειμένου να σημάνει και να καταγράψει το ζώο πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω και εάν δεν ανευρεθεί ιδιοκτήτης του πρέπει να καταγραφεί με προσωρινό κάτοχο το Δήμο στα διοικητικά όρια του οποίου βρέθηκε. Στη συνέχεια ο «φερόμενος ιδιοκτήτης» εφόσον επιθυμεί να υιοθετήσει το ζώο που βρήκε, πρέπει να ενημερώσει το Δήμο και να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 7, η οποία έχει ως εξής:
«Σε κάθε περίπτωση τα ζώα συντροφιάς, που υιοθετούνται, σημαίνονται άμεσα ηλεκτρονικά και καταγράφονται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού και του οριστικού ιδιοκτήτη τους και υποβάλλονται σε αποπαρασίτωση και εμβολιασμό. Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται η «Δήλωση Υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη» μεταξύ του υπευθύνου του καταφυγίου ή του φιλοζωικού σωματείου και του νέου ιδιοκτήτη, σύμφωνα με το Υπόδειγμα «Δήλωση Υιοθεσίας Ζώου» του Παραρτήματος».
Εάν το ζώο είναι ήδη καταγεγραμμένο στη ΔΗΒΔ με το όνομα του «παλιού» ιδιοκτήτη τότε ισχύει η υπεύθυνη δήλωση που αναφέρεται παρακάτω (στην με αριθ. πρωτ. 2047/68259/13-6-2016 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής), υπό την προϋπόθεση ότι έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1. ε) του ν. 4039/2012 και έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Δήμος. Δηλαδή:
«ε) να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου,».
Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (παλιός & νέος ιδιοκτήτης) παρουσιάζονται σε πιστοποιημένο κτηνίατρο και συνυπογράφουν "Υπεύθυνη Δήλωση" αλλαγής ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, επιδεικνύοντας έγγραφα που επαληθεύουν τα ατομικά τους στοιχεία, προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία ιδιοκτήτη του ζώου στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς. Ο «παλιός ιδιοκτήτης» αναφέρει ότι παραχωρεί προς υιοθεσία τον τάδε σκύλο με πλήρη στοιχεία και χαρακτηριστικά του ζώου προς τον «νέο ιδιοκτήτη», ενώ ο «νέος ιδιοκτήτης» σε ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση ότι επιθυμεί την υιοθεσία του τάδε σκύλου (πλήρη στοιχεία) από τοον «παλιό ιδιοκτήτη». Συνιστώ οι υπογραφές των προσώπων να τίθενται ενώπιον Αστυνομικού Υπαλλήλου των κατά τόπους Α.Τ. ή σε Κ.Ε.Π., ώστε να θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής τους και κατόπιν να προσκομίζονται στον πιστοποιημένο κτηνίατρο για την αλλαγή των στοιχείων εντός -15- ημερών.
Σε περίπτωση που κατά την παραπάνω διαδικασία ο νέος ή ο πρώην ιδιοκτήτης του ζώου δεν μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως, εξουσιοδοτεί κάποιο πρόσωπο (πληρεξούσιος), ώστε να ενεργήσει για λογαριασμό του (αλλαγή ιδιοκτησίας του ζώου στο νέο ιδιοκτήτη, αίτημα της μεταβολής των στοιχείων στη ΔΗΒΔ από τον πιστοποιημένο κτηνίατρο).
Εάν το ζώο δε φέρει σήμανση και δεν έχει καταγραφεί στη ΔΗΒΔ με το όνομα του παλιού ιδιοκτήτη, τότε ο πιστοποιημένος κτηνίατρος δεν μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία «αλλαγής ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς» που προβλέπεται στην με αριθ. πρωτ. 2047/68259/13-6-2016 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και δεν επαρκεί η υπεύθυνη δήλωση για να τεκμηριώσει την κατοχή του ζώου. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα τεκμηρίωσης που αναφέρονται στο έγγραφο 174/30192/20-3-2018 του ΥπΑΑΤ. Εφόσον δεν είναι εφικτή η τεκμηρίωση με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν τότε ο πιστοποιημένος κτηνίατρος πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον αρμόδιο Δήμο και εφόσον ο Δήμος δεν ανταποκριθεί, τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Όσον αφορά τα επίσημα έγγραφα που αφορούν την υιοθεσία ή απόκτηση του ζώου και πρέπει να προσκομίζονται στον κτηνίατρο που θα σημάνει και θα κάνει την αντίστοιχη καταχώριση, το μοναδικό έγγραφο που δύναται να αποτελεί «επίσημο έγγραφο» απόκτησης του ζώου δια υιοθεσίας είναι η Δήλωση Υιοθεσίας. Επιπλέον, μπορεί να χορηγηθεί βεβαίωση του Δήμου για την υιοθεσία αλλά ΜΟΝΟ στην περίπτωση που έχει παρέλθει διετία από την υιοθεσία του ζώου και ο ιδιοκτήτης δεν έχει τη Δήλωση Υιοθεσίας και επιπλέον δεν έχει διατηρηθεί στο αρχείο του Δήμου ή του καταφυγίου. Σε καμία άλλη περίπτωση η βεβαίωση του Δήμου δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη Δήλωση Υιοθεσίας. Επισημαίνεται ότι η βεβαίωση χορηγείται, εφόσον η υιοθεσία έχει πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία του άρθρου 9 παράγραφος 7 και προκύπτει από άλλη τεκμηρίωση που υπάρχει στο καταφύγιο ή στο Δήμο (π.χ. βιβλία εισόδου-εξόδου, καρτέλες ζώων κλπ).

Συμπερασματικά
Εφόσον ο ιδιοκτήτης θέλει να δώσει σε άλλον το ζώο του θα πρέπει να το γνωστοποιήσει στον Δήμο, να εγγραφεί το ζώο στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων με προσωρινό κάτοχο το Δήμο, να υπογραφεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 9 του ν. 4039/2012 δήλωση υιοθεσίας από τον Δήμο και το νέο ιδιοκτήτη και στη συνέχεια να παρουσιαστεί ο νέος ιδιοκτήτης σε πιστοποιημένο κτηνίατρο και να πραγματοποιηθεί η αλλαγή ιδιοκτήτη. Εφόσον δεν έχει τηρηθεί η εν λόγω διαδικασία που προβλέπει ο νόμος δεν τεκμηριώνεται η νόμιμη κατοχή του ζώου.
Ακόμα και στην περίπτωση, όμως, που έχει τηρηθεί η διαδικασία παράδοσης στον Δήμο και ο ιδιοκτήτης έχει αποκτήσει νόμιμα το αδέσποτο ζώο, δεν μπορεί να το καταγράψει απευθείας σε άλλον κάτοικο εξωτερικού χωρίς τη μεσολάβηση του Δήμου και πάντα μόνο με πληρεξούσιο με βέβαιη χρονολογία. Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4039/2012 παράγραφος 8 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 44 παρ.6 του ν.4384/2016 (Α΄ 78)
«8. Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο ή φιλοζωικό σωματείο, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας ή δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την παράδοσή τους στον ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή πληρεξούσιό του και η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται εγγράφως με βέβαιη χρονολογία, υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο.»
Κάτοχος μπορεί να είναι μόνο φυσικό πρόσωπο και να υπογράφει στο διαβατήριο του ζώου παρουσία του κτηνιάτρου που εκδίδει το τελευταίο. Κατά συνέπεια, ακόμη και εάν το ζώο, προτού μετακινηθεί στο εξωτερικό, έχει υιοθετηθεί από φιλοζωικό σωματείο ή φυσικό πρόσωπο που είναι κάτοικος εξωτερικού και δεν έχει επισκεφτεί τη χώρα μας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταγράφεται ως «ιδιοκτήτης» στην αντίστοιχη ενότητα του διαβατηρίου του ζώου. 

Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece"