Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Εγκλωβισμένες χελώνες στο Πάρκο "Αντ.Τρίτσης"


Επιστολή προς την Ειδική Γραμματεία Υδάτων/Υ.ΠΕ.Κ.Α., τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος/Υ.ΠΕ.Κ.Α., τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών και στο Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» απέστειλε την 10/05/2015 η σελίδα Report Animal Abuse-Καταγγελίες για κακοποίηση ζώων σχετικά με το συνεχές πρόβλημα με το κανάλι ύδατος πλησίον της τεχνητής λίμνης στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντ.Τρίτσης» στο Ίλιον Αττικής. Η επιστολή «…Το τεχνητό κανάλι αποτελείται, όπως είναι εμφανές από κλιμακωτά επίπεδα ανάμεσα από τα οποία μεσολαβεί  τμήμα βαθύτερου επιπέδου για τη ρύθμιση της ροής των υδάτων και καταλήγει στην λίμνη. Όπως βλέπετε η ροή των υδάτων είναι πλέον επικίνδυνα χαμηλή, πάνω από 20 cm σε κάθε επίπεδο, με αποτέλεσμα οι χελώνες που βρίσκονται και διαβιούν σε κάθε επίπεδο να είναι εγκλωβισμένες σε αυτό. Δύο από όσες ήταν δυνατόν να θεαθούν, ένεκα της θολότητας και των βρυών, ήταν νεκρές σε διαφορετικά επίπεδα, καθώς δεν ανταποκρίνονταν σε κοντινή απόσταση, ενώ άλλες έως σήμερα ζωντανές είναι εγκλωβισμένες εκεί. Μέσα στο κανάλι υπάρχει σωρεία σκουπιδιών, σακούλες, συσκευασίες τροφίμων, τελάρο, χόρτα, καλάμια, ξύλα, κλπ. Η ζωή των εν λόγω χελωνών βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, καθώς είναι αδύνατο να μεταπηδήσουν, λόγω της φύσης τους (!), από το ένα επίπεδο στο άλλο και να διανύσουν ένα κανάλι, μήκους τουλάχιστον 300 μέτρων, για να φτάσουν στη λίμνη…».






            Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών ζήτησε εξηγήσεις από τον Γεν. Διευθυντή Φ.Δ. Μητροπολιτικού Πάρκου Τρίτση και απάντησε την 12/05/2017 ότι «…διενεργήσαμε αμέσως έλεγχο κατά μήκος του καναλιού που συνδέει την 5η με την 6η λίμνη. Ανευρέθη ένα άτομο στεριανής χελώνας νεκρό το οποίο απομακρύνθηκε. Περισυλλέχθηκαν 3 νεροχελώνες, που, αν και δεν διέτρεχαν κίνδυνο, μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στην μεγάλη λίμνη. Παραμένουν, σε όλο το μήκος του καναλιού δύο άτομα νεροχελώνες που δεν έγινε δυνατόν να περισυλλεγούν αλλά και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Τα ελάχιστα απορρίμματα που υπήρχαν στο κανάλι, απόλυτα φυσιολογικά σε σχέση με την καθημερινή επισκεψιμότητα του πάρκου, απομακρύνθηκαν…».

Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στην ομάδα, σελίδα & blog Report animal abuse - Καταγγελίες για κακοποίηση ζώων