Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ετήσιος (?) αντιλυσσικός εμβολιασμός: Τι ισχύει;


Η νομοθεσία που καθορίζει την υποχρέωση του αντιλυσσικού εμβολιασμού των κατοικίδιων σκύλων και γατών είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση 331/10301/05.02.2013 (ΦEK B’ 198)  "Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα" όπως έχει τροποποιηθεί από την 3941/120925/17.10.2013 (ΦΕΚ Β΄ 2642) και ισχύει, ενώ ειδικότερη αναφορά υπάρχει στο άρθρο 5 παρ. 3 της Κ.Υ.Α. αυτής και στο άρ. 2 (όπως τροποποιήθηκε με την υπ'αριθμ. 1049/41498/05.04.2016 /ΚΥΑ). 
Ο Νόμος 4830/2021 στο άρ. 9 παρ. 1 περ. δ) αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται «...να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται...», ενώ στο άρ. 17 παρ. 3 «Οι σκύλοι και οι γάτες που μετακινούνται στο εσωτερικό της Χώρας πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας πριν από τη μετακίνηση. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού της λύσσας, εκτός εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, σύμφωνα με γνωμάτευση πιστοποιημένου κτηνιάτρου. Η κατώτατη ηλικία στην οποία μπορεί να εμβολιαστεί το ζώο κατά του ιού της λύσσας είναι οι δώδεκα (12) εβδομάδες.».
Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλους τους σκύλους και γάτες άνω των 3 μηνών, σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 5 της ΚΥΑ. Εδώ δεν αναφέρεται η υποχρέωση ΕΤΗΣΙΟΥ εμβολιασμού, ΑΛΛΑ ΕΤΗΣΙΟΣ είναι υποχρεωτικά ο εμβολιασμός, εάν ο παρασκευαστής του συγκεκριμένου εμβολίου που χρησιμοποιείται αναφέρει, ότι η διάρκεια ανοσίας που παρέχει το εμβόλιο είναι ετήσια και επομένως, όταν παρέλθει το έτος, το ζώο πρέπει να επανεμβολιασθεί. Αν η διάρκεια ανοσίας βάσει των οδηγιών του εμβολίου που έχει χρησιμοποιηθεί είναι π.χ. έως τρία χρόνια, τότε το ζώο θεωρείται εμβολιασμένο, εφόσον δεν έχει παρέλθει η τριετία, αλλά αυτό θα έπρεπε να μνημονεύεται στο σχετικό παράτημα του βιβλιαρίου. Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα της ΚΥΑ:

«στ) Εμβολιασμένο κατοικίδιο ζώο: Κάθε κατοικίδιο ζώο στο οποίο έχει διενεργηθεί αντιλυσσικός εμβολιασμός υποχρεωτικά από κτηνιάτρους με αντιλυσσικά εμβόλια και σήμανση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με αντιλυσσικά εμβόλια εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του παρασκευαστή. Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός καταγράφεται υποχρεωτικά στο βιβλιάριο εμβολιασμών ή στο διαβατήριο των ζώων. Στο βιβλιάριο εμβολιασμών ή στο διαβατήριο εκτός από την ετικέτα του αντιλυσσικού εμβολίου, υποχρεωτικά αναγράφεται η ημερομηνία εμβολιασμού και η υπογραφή με την σφραγίδα του κτηνιάτρου που τον διενεργεί. Για να θεωρείται εμβολιασμένο ένα κατοικίδιο ζώο, πέρα από τη σφραγίδα και την υπογραφή του κτηνιάτρου, ο εμβολιασμός πρέπει να είναι σε ισχύ σύμφωνα με την διάρκεια της ανοσίας που παρέχεται από το συγκεκριμένο εμβόλιο όπως αναγράφεται στις οδηγίες του παρασκευαστή.».

            Επίσης, πέραν της λύσσας για την οποία προβλέπεται ο εμβολιασμός ενός ζώου συντροφιάς, σύσταση υπάρχει και για λοιπές ασθένειες, όπως η παρβοεντερίτιδα (τύφος), η μόρβα (carre), η λοιμώδης ηπατίτιδα, η λεπτοσπείρωση, ο «βήχας του κυνοκομείου», ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή και τις υγειονομικές συνθήκες που υφίστανται. Κάθε σκεύασμα μπορεί να διαθέτει διαφορετική χρονική περίοδο ανοσίας. Οπότε, για να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση ελέγχου του βιβλιαρίου υγείας του κατοικίδιου ζώου μας και για να αποφύγουμε περιττή ταλαιπωρία, επισημαίνουμε στον κτηνίατρο να αναγράψει στο βιβλιάριο υγείας την ημερομηνία μέχρι την οποία ισχύει η ανοσία για κάθε ασθένεια. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί κτηνίατροι είτε δε γνωρίζουν είτε δε τηρούν τις υγειονομικές συστάσεις για κάθε σκεύασμα εμβολιασμού με αποτέλεσμα κάποια ζώα συντροφιάς να εμβολιάζονται ετησίως, ενώ δεν πρέπει και χωρίς να υπάρχει ανάλογη νομική υποχρέωση. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες των ζώων υποβάλλονται σε περιττά κτηνιατρικά έξοδα. Επομένως, για την λύσσα υπάρχει υποχρέωση εμβολιασμού, αλλά όχι απαραίτητα ετησίως, ενώ για τις υπόλοιπες ασθένειες, συστάσεις, σύμφωνα με υγειονομικές αποφάσεις.
 


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog "Report Animal Abuse Greece"