Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

"Η ευθανασία δεσποζόμενων & αδέσποτων ζώων συντροφιάς"



Η ευθανασία των αδέσποτων ζώων προβλέπεται από τον Ν. 1830/2021 και αφορά δυνητικά τα «επιθετικά» και την περίπτωση πασχόντων από λεϊσμανίαση ζώων, ενώ για όλα τα ζώα συντροφιάς προβλέπονται ορισμένες αρχές για τη διαδικασία της ευθανασίας από το Ν. 2017/1992 «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς». Ειδικότερες διατάξεις για την ευθανασία δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς δεν υπάρχουν. Κατά το άρ. 9 παρ. 13 του Ν. 4039/2012 προβλέπεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το ΥΠ.Α.Α.Τ. με την οποία θα ρυθµίζονται θέµατα σχετικά µε τις επιτρεπόµενες µεθόδους ευθανασίας,…, η οποία δεν έχει εκδοθεί έως σήμερα. Σημειώνεται ότι οι επιτρεπόμενες μέθοδοι και διαδικασίες ευθανασίας προκύπτουν βάσει των κανόνων κτηνιατρικής πρακτικής που ορίζονται από την κτηνιατρική ειδικότητα της αναισθησιολογίας. Κτηνιατρική πράξη που οδηγεί σε ευθανασία με μη σύννομο και προβλεπόμενο τρόπο μπορεί να θεωρηθεί θανάτωση κατά το άρ. 16 του Ν. 4039/2012 με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός -1- έτους (έως και πέντε -5-), χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000€ και διοικητικές κυρώσεις από 5.000 έως και 30.000 €.
            Επίσης, ισχύουν οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων για τις προϋποθέσεις, τις επιτρεπόμενες μεθόδους και τη διαδικασία της ευθανασίας στο κεφάλαιο 7.7. με τίτλο “Stray dog population control”, στο άρ. 7.7.6. “Control Measures”, στην παράγραφο 11 “Euthanasia” του Terrestrial Animal Health Code έτους 2016 που είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα, εφόσον η Ελλάδα είναι μέλος του.
            Τα εγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την τέλεση ευθανασίας εμπεριέχουν την ουσία «πεντοβαρβιτάλη».
           
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Ν. 2017/1992
Άρθρο 11 «Θανάτωση»
«1. Μόνο ένας κτηνίατρος ή ένα άλλο αρμόδιο άτομο μπορεί να προβεί στη θανάτωση ενός ζώου συντροφιάς, εκτός από τις επείγουσες περιπτώσεις για να δοθεί τέλος στους πόνους ενός ζώου και εφόσον η βοήθεια ενός κτηνιάτρου ή ενός άλλου αρμόδιου προσώπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί γρήγορα ή για κάθε άλλη επείγουσα περίπτωση που προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία. Κάθε θανάτωση πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατόν ελάχιστους φυσικούς ή ηθικούς πόνους λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες περιστάσεις. Η εκλεγείσα μέθοδος, εκτός από τις επείγουσες περιπτώσεις, πρέπει:
α) είτε να αρχίζει με άμεση απώλεια των αισθήσεων και μετά το θάνατο
β) είτε να αρχίζει με τη χορήγηση μιας βαθειάς γενικής αναισθησίας που να την ακολουθεί μια διαδικασία, η οποία θα προκαλεί το θάνατο κατά βέβαιο και τελειωτικό τρόπο.
Το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τη θανάτωση πρέπει να είναι σίγουρο ότι το ζώο είναι νεκρό προτού αρχίσει η αφαίρεση του δέρματός του.
2. Οι παρακάτω μέθοδοι θανάτωσης πρέπει να απαγορευτούν:
α) ο πνιγμός και άλλες μέθοδοι που προκαλούν ασφυξία, αν αυτές δεν επιφέρουν τα αποτελέσματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στο β' εδάφιο
β) η χρήση κάθε είδους δηλητηρίου ή ναρκωτικού που η δόση και η εφαρμογή δεν μπορούν να ελεγχθούν κατά τρόπο ώστε να πραγματοποιηθούν τα αποτελέσματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1
γ) η ηλεκτρική εκκένωση, εφόσον αυτή δε γίνεται με την άμεση απώλεια των αισθήσεων


Ν. 4830/2021
Άρθρο 1 περ. 14)
«Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς»: το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, δε θεραπεύεται.»

Άρθρο 10 παρ. 5 περ. β), παρ. 9 & παρ. 10- «Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων»
(β) Τα ζώα που περισυλλέγονται επειδή περιφέρονται σε δημόσιους χώρους ελέγχονται για ηλεκτρονική σήμανση.
(βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση, ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία, ύστερα από γνώμη της επιτροπής της παρ. 8 και με τη διαδικασία της παρ. 9...

9. Η Επιτροπή της παρ. 8 έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς και για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης
ευθανασίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τη γνωμάτευση κτηνιάτρου...

10. Στην περίπτωση, που στο πλαίσιο της Επιτροπής της παρ. 8 διαπιστώνεται διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή, που συγκροτείται σε κάθε δήμο με απόφαση του δημάρχου και αποτελείται από...



Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog «Report Αnimal Αbuse Greece»