Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Συνάντηση με Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, Δήμαρχο Πρέβεζας & Διευθυντή της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για θέματα διαχείρισης αδέσποτων σκύλων


Στο πλαίσιο της εθελοντικής λειτουργίας και του έργου της σελίδας Report Animal Abuse Greece-Καταγγελίες για Κακοποίηση Ζώων, έλαβε χώρα σήμερα 07/08/2017 συνάντηση του Δρίβα Ευάγγελου με τον Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας κ. Κάππα Σωτήριο, τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Μπαΐλη Χρήστο και τον Διευθυντή της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Καζούκα Ευάγγελο σχετικά με το ζήτημα διαχείρισης αδέσποτων ζώων στο Λούρο Πρέβεζας, αλλά και ερίδων που προκύπτουν μεταξύ πολιτών για κραυγαλέες συμπεριφορές προς τα ζώα. Σχετικό πρόγραμμα διαχείρισης και φροντίδας αδέσποτων ζώων στο Νομό Πρέβεζας δεν υφίσταται στην παρούσα φάση. Ωστόσο, κατόπιν εποικοδομητικού διαλόγου, έγινε γνωστό ότι εντός αυτού ή του επόμενου μήνα, θα συναφθεί νέα σύμβαση με κτηνίατρο και θα δοθεί σχετική προτεραιότητα στη στείρωση θηλυκών σκύλων στην περιοχή του Λούρου.
Ο πληθυσμός αδέσποτων ζώων έχει αυξηθεί δραματικά στο χωριό μας, καθώς δεν υπάρχει κανένα μέτρο πρόληψης, όπως στειρώσεις, εμβολιασμοί, κλπ. αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Πρέβεζας γενικότερα. Ως αποτέλεσμα, η δημιουργία αγελών έχει προκαλέσει ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις, καθώς ακόμα και οι επιθετικές συμπεριφορές δεν είναι αδύνατον να εκλείψουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου όλο το βάρος πέφτει στις Δημοτικές Αρχές και όλα αναμένονται μόνο από αυτές, με καμία ανάληψη προσωπικής ευθύνης από τους πολίτες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχουν εκλείψει και συμπεριφορές αυτοδικίας από πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να καταδιώξουν ή και να αποπειρώνται να θανατώσουν αδέσποτους σκύλους με τα οχήματα τους ή να απομακρύνουν νεογέννητα κουτάβια σε τσουβάλια, σαν σκουπίδια που δεν έχουν συναισθηματική ή γνωστική ικανότητα. Αυτές οι συμπεριφορές δεν περιγράφουν ένα ολόκληρο χωριό, αλλά αποτελούν μεμονωμένες συμπεριφορές από συγκεκριμένους ανθρώπους, καθώς υπάρχουν αρκετοί που φέρονται φιλικά στα αδέσποτα ζώα, παρέχοντας τους, επίσης, στέγη, τροφή και νερό.
Η στάση μου σε ανάλογες συμπεριφορές αυτοδικίας και αποτρόπαιας μεταχείρισης των αδέσποτων ζώων, για όσο χρονικό διάστημα, θα είμαι εδώ, αλλά και όσο το δυνατόν εξ αποστάσεως, θα είναι αμείλικτη προς οποιονδήποτε, είτε κατέχει «αξίωμα», είτε συγγενεύει με κάποιον· ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ! Η έλλειψη παιδείας (δεν εννοώ απαραίτητα εκπαίδευσης) και ενσυναίσθησης κάποιου επιτρέπει στη νοημοσύνη του να φτάνει μέχρι ένα ορισμένο σημείο...πρόβλημά του!
Η θετική στάση των Δημοτικών Αρχών δε με επαναπαύει, αλλά αναμένω την πραγματοποίηση των δηλώσεών τους, ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω ο πληθυσμός των ήδη αρκετών αδέσποτων ζώων, αλλά και προστριβές μεταξύ πολιτών. Όπως και να έχει θα είμαι σε συνεχή επαφή με τις Δημοτικές Αρχές, πιέζοντας για την επίλυση του ζητήματος.
Ενημερωτικά προς τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο:
  • Η κακοποίηση ενός ζώου συντροφιάς, παραγωγικού και οποιουδήποτε ζώου μπορεί να είναι ενεργητική, όπως η δηλητηρίαση, ο απαγχονισμός, ο πνιγμός, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, η κοπή ωτός (αυτιού), ουράς και η σεξουαλική συνεύρεση, αλλά μπορεί να είναι και παθητική, όπως η εγκατάλειψη, η παραμέληση, αλλά και η παράνομη εμπορία και πώληση. Άρθρο 16 του Ν. 4039/2012
  • Κατά το άρθρο 20 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρ. 46 του Ν. 4235/14, οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός -1- έτους (έως και πέντε -5- έτη), με χρηματική ποινή από 5.000€ έως 15.000€ και διοικητικές κυρώσεις έως και 30.000€ για κάθε ζώο. Οι τελευταίες επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. ανεξάρτητα από την Ποινική Δίκη.

 Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog «Report Αnimal Αbuse Greece - Καταγγελίες Κακοποίησης Ζώων Ελλάδας»