Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

"Εκπαίδευση στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος με θέμα τη συσχέτιση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία, την παιδική κακοποίηση και με άλλες μορφές εγκληματικότητας"


Εκπαίδευση στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιείται τις τρέχουσες ημέρες με θέμα τη συσχέτιση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση και με άλλες μορφές εγκληματικότητας, που υλοποιείται από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Συμμαχία για την Ελλάδα.
Στην εκπαίδευση, η οποία ξεκίνησε την 18/09/2017 και θα ολοκληρωθεί σε τρεις -3- εκπαιδευτικές σειρές έως την 25/09/2017 παρευρίσκονται αξιότιμα στελέχη επιβολής του Νόμου από την Πολιτεία της Virginia και της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α., όπως:

  • η Michelle Welch, Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας, Διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων στη Virginia,
  • η Nicole Blumberg, Επικεφαλής Εισαγγελέας της Μονάδας Παιδικής Κακοποίησης της Υπηρεσίας Ειδικών Θυμάτων της γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης,
  • η Susan Day, Ανώτερη Αξιωματικός-Ερευνητής (Senior Detective) της Αστυνομίας της Κομητείας του Fairfax που υπηρετεί στη Μονάδα Παιδικής Κακοποίησης
  • η Siobhan Chase, Αξιωματικός Αστυνομίας από το Αστυνομικό Τμήμα της Κομητείας του Fairfax, υπεύθυνης για την προστασία των ζώων.

Η συνάφεια ανάμεσα στην κακοποίηση ζώων, την ενδοοικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση, αλλά και άλλων μορφών εγκληματικότητας θεωρείται εδώ και τριάντα -30- και πλέον χρόνια δεδομένη. Το φάσμα της βίας δεν περιορίζεται σε μία μορφή κακοποίησης, ούτε μόνο σε ανθρώπους ή μόνο σε ζώα. Η βίαιη συμπεριφορά αποτελεί ένα συνεχές και μπορεί να επεκτείνεται από ανθρώπους, παιδιά και ηλικιωμένους και σε ζώα, αλλά κι αντιστρόφως. Η βία μπορεί να αποτελέσει μία μαθημένη συμπεριφορά κι εύκολα να «διδαχθεί» σε παιδιά που γίνονται μάρτυρές της ή υφίστανται τα ίδια τη βία και την κακοποίηση. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η σωματική βία που μπορεί να ασκηθεί σε έναν άνθρωπο ή σε ένα ζώο. Η σεξουαλική βία και κακοποίηση, καθώς και η συναισθηματική/ψυχολογική μπορούν να έχουν εφαρμογή και στα δύο όντα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αισθανθούν τη βαναυσότητα και τον πόνο. Επίσης, δεδομένο πλέον οφείλουμε να θεωρούμε ότι τα ζώα που κακοποιούνται συχνότερα είναι σκύλοι και γάτες, τα οποία διαθέτουν συναισθηματική ικανότητα.
Το πλούσιο υλικό και οι ομιλίες των ανωτέρω στελεχών που παρουσιάζονται στην εκπαίδευση καταδεικνύει την ύψιστη σημασία που πρέπει να δίνουμε σε κάθε μορφή κακοποίησης στην οποία γινόμαστε μάρτυρες, είτε ως πολίτες, είτε ως Αστυνομικοί, όταν καλούμαστε να επέμβουμε σε ένα σχετικό γεγονός. Δίνεται ιδιαίτερη εστίαση στην εξονυχιστική διερεύνηση κάθε συμβάντος κακοποίησης και στον τρόπο ανίχνευσης ενδείξεων που δικαιολογούν κακοποιητικές συμπεριφορές και προς άλλους ανθρώπους ή ζώα. Η μοναδική αυτή ευκαιρία που δίνεται από τους φορείς διοργάνωσης αποτελεί «χρυσό» μάθημα, καθώς δίνεται έτσι η δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα να εκπαιδευτεί από ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με συμβάντα κακοποίησης κι έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπισή τους.
Τα αξιότιμα στελέχη των δύο πολιτειών των Η.Π.Α. έχουν σκοπό να μας μεταλαμπαδεύσουν τις πρακτικές και τις γνώσεις τους γύρω από το θέμα και το μόνο που αξίζει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας, τα αυτιά μας και τους ορίζοντές μας και να δούμε ότι η κακοποίηση ανθρώπων και ζώων δεν είναι ένα ατομικό κάθε φορά ζήτημα, που αφορά τους λιγοστούς. Η κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής είναι ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ. Κανείς μας δε θα ήθελε να αφήσει το παιδί του μόνο του με έναν κτηνοβάτη ή με κάποιον που κλωτσάει το σκύλο του όταν είναι ανυπάκουος, κανείς δε θα ήθελε να έχει οποιαδήποτε σχέση με έναν άνδρα ή γυναίκα που κακοποιεί σωματικά, συναισθηματικά, σεξουαλικά ή παραμελεί τα παιδιά του και κανείς μας δε θα ήθελε να εμπιστευτεί το ζώο του σε κάποιον που κάθε φορά που η γυναίκα του διαφωνεί, αποκτά μελανιές και αιμορραγεί. 

(…στην εκπαίδευση…)

 «Όταν δεις για το τι είναι ικανός ένας άνθρωπος να κάνει, πρέπει να σηκωθείς και να δράσεις»-Michelle Welch


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog «Report Αnimal Αbuse Greece - Καταγγελίες Κακοποίησης Ζώων Ελλάδας»