Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

"Αφαίρεση ζώου σε περίπτωση κακοποίησης"


       Στις περιπτώσεις ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης ζώου ή μη τήρησης των όρων ευζωίας του οφείλουμε να ενεργούμε άμεσα, αρχικά, καλώντας στο «100» (Κέντρο Άμεσης Δράσης) και κατόπιν, υποβάλλοντας έγγραφη καταγγελία ή μήνυση, σύμφωνα με τα άρθρα Ενεργητική κακοποίηση ζώων, Παθητική κακοποίηση ζώων (Με διαδικασία ΜΗΝΥΣΗΣ),  Διαδικασία καταγγελίας για μη τήρηση όρων ευζωίας ζώου μέσω email και Διαδικασία συστάσεων-παραπόνων ή/και αναφοράς συμβάντων που δεν προβλέπεται μήνυση.
       Το "φάσμα κακοποίησης ζώου" μπορεί να ξεκινάει από κάτι ήπιο, όπως η μη τήρηση όρων ευζωίας που συμβαίνει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και οι τυχόν βλάβες στην σωματική και ψυχική υγεία του ζώου είναι θεωρητικά ελαφρές έως κάτι ακραίο, όπου οι βλάβες του ζώου, σωματικές και ψυχικές, είναι βαριές. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και να συλληφθεί ο δράστης.
        Στις περιπτώσεις, όμως, που δεν είναι δυνατή η σύλληψη του δράστη, υποβάλλουμε μήνυση. Αυτό δε σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε ότι όλα θα κυλήσουν σωστά για την τύχη του ζώου και θα πάνε όπως τα σκεπτόμαστε. Πολλές φορές η δικογραφία που θα σχηματιστεί μετά την κατάθεσή μας, αφού ολοκληρωθούν οι αστυνομικές ενέργειες και τα σχετικά έγγραφα, πολύ σύντομα υποβάλλεται στον Εισαγγελέα. Παράλληλα, πρέπει να γίνει έλεγχος για τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου. Ειδάλλως, αυτό επαφίεται στη διάταξη του Εισαγγελέα, με τη δικογραφία να επιστρέφει μετά από αρκετό καιρό στο Α.Τ. όπου υποβλήθηκε η μήνυση, ώστε να ληφθούν περισσότερα στοιχεία και συμπληρωματικές μαρτυρίες. Έτσι, θα περάσει αρκετό χρονικό διάστημα με το ζώο να παραμένει στις ίδιες συνθήκες και τη δικογραφία να πηγαινοέρχεται μέχρι να οριστεί δικάσιμος. 
        Όποια διαδικασία κι αν επιλέξουμε, έχουμε στο νου μας την τύχη του ζώου. Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης, όπου δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του ζώου ή/και πιστεύουμε ότι υπάρχει ενδεχόμενο βελτίωσης, η διαδικασία μέσω email ή έγγραφης επιστολής να έχει αποτέλεσμα. Ωστόσο, σε άλλες, η υποβολή μήνυσης μπορεί να είναι η μοναδική λύση. Εάν, όμως, δεν αιτηθούμε κατά την υποβολή μήνυσης την άμεση απομάκρυνση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν. 4831/2021 περί οριστικής ή προσωρινής αφαίρεσης ζώου, θα παραμείνει εκεί έως τη δικάσιμο.
        Επομένως, σε συντρέχουσα περίπτωση, αιτούμαστε κατά την μήνυσή μας την αφαίρεση του ζώου, εφόσον υπάρχει άμεσος και σοβαρός κίνδυνος και πόνος, με άμεση ενημέρωση του Εισαγγελέα από Αξιωματικό του Α.Τ. κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Στις άλλες διαδικασίες το θέτουμε ως ενδεχόμενο και εάν μας ζητηθεί, μεταβαίνουμε και για κατάθεση. Καλό είναι να γνωρίζουμε εκ των προτέρων, εάν υπάρχει τοπικό δημοτικό καταφύγιο, άλλος χώρος φύλαξης με τον οποίο συνεργάζεται ο Δήμος ή σωματείο στο οικείο ή όμορο Δήμο. Ο Εισαγγελέας μπορεί να διατάξει την προσωρινή ή οριστική αφαίρεση ενός ζώου "συντροφιάς" ή "άλλης κατηγορίας" στις περιπτώσεις που δε τηρούνται οι όροι ευζωίας (άρ. 9 παρ. 1 περ. ε) και σε εκείνες που υπάρχει εγκατάλειψη ζώου (άρ. 9 παρ. 1 περ. ζ). Στις περιπτώσεις που υπάρχει φόνος, βασανισμός, πυροβολισμός, ακρωτηριασμός, κτηνοβασία ή άλλου είδους σεξουαλική κακοποίηση ζώου, επικίνδυνη/βαριά σωματική βλάβη, εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων, κ.ά., η αφαίρεση του ζώου είναι οριστική. Τα ελεγκτικά όργανα, όπως υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ., Δημοτικής Αστυνομίας, Δασικής Υπηρεσίας, Λιμενικού Σώματος, κ.ά. μπορούν να αποφασίσουν και να προβούν σε προσωρινή αφαίρεση  ζώου συντροφιάς σε εξαιρετικές καταστάσεις.


Ο Διαχειριστής
Δρίβας Ευάγγελος
Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
Αστυνομικός

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog Report Animal Abuse Greece